1. Alcătuiește-ți un buget zilnic. Pune banii pe zile și încearcă să nu cheltui mai mult decât ți-ai propus. La început va fi teribil de greu, clar, dar după un timp nevoile tale se vor ajusta, iar portofelul tău va remarca și el schimbarea.
2. Cumpără produse mai ieftine. Chiar faci deosebirea dintre ouăle de categoria I sau categoria II? Sau poți distinge după gust dacă bei Milka UHT sau produsul generic din Carrefour? Probabil sunt 90% șanse să nu poți. Încearcă să reduci standardele, dacă nu cu foarte mult, măcar cu mult. Diferența se va vedea la casa de marcat. Ai fi surprins cât de mulți bani poți economisi.
3. Dacă ai abonamente cu extra-opțiuni, dezactivează-le pe cele care nu îți sunt absolut necesare. Soția poate fi sunată și doar 1 dată pe zi, iar yahoo messenger pe mobil nu este chiar vital.
4. Încearcă să îți găsești încă un loc de muncă. Poate un part-time de 2-3 ore, sau dacă te pricepi cât de cât la calculatoare, niște taskuri care pot fi rezolvate de acasă. Multe firme renunță la angajații full time și caută colaboratori, care sunt mai ieftini . De ce să nu profiți, dacă se poate?
5. Negociază. Negociază la sânge. Toți au nevoie de vânzări, iar adaosurile comerciale permit discounturi. Bine, nu o să negociezi pâinea de la hypermarket, dar dacă cumperi o mobilă, un covor, un aparat electrocasnic sau de ce nu, o mașină, cere discounturi. Dacă insiști, le vei primi, pentru că e CRIZĂ.
6. Renunță la masa de prânz în oraș. Da, știu, colegii de birou se duc la KFC și mănâncă, tu ce, ești mai fraier? Nu, nu ești mai fraier. Ia-ți caserola cu mâncare de-acasă. Fă un calcul simplu, cât cheltui într-o zila masă și înmulțește cu 24. Sigur îți dă minim 100 de euro, care la finalul lunii îi vei avea în buzunar. Plus că mâncarea de-acasă este mai gustoasă și mai sănătoasă, iar dacă e pregătită de soție, mai e și pregătită cu dragoste.
7. Fă o listă înainte de a merge la cumpărături. Evită să faci cumpărături din impuls. Oamenii au o tendință naturală absolut irezistibilă de a cumpăra ce văd în fața ochilor, iar fără o listă făcută de acasă, pur și simplu vei cumpăra lucruri de care nu ai nevoie.
8. Când nu le folosești, scoate din priză aparatele electrocasnice. Se pare că în acest fel se economisește mai multă energie electrică. Când ieși din cameră, închide lumina, aerul condiționat și alte aparate care nu ți-ar mai fi utile. Folosește un aer condiționat programabil.
9. Evită-ți prietenii cu bani. Sau dacă nu ai prieteni cu bani, măcar prietenii cheltuitori. Dacă ai prieteni care își schimbă mașina în fiecare an, își iau un nou LCD la fiecare nouă apariție și mănâncă în fiecare seară în oraș la restaurante elegante, încearcă să stai cât mai departe de ei. Sigur, îți sunt prieteni și nu îți vor răul, dar fiecare știe ce bani are acasă. Iar dacă ei își pot permite un astfel de stil de viață, asta nu înseamnă că și tu poți.
10. Fii expert în regula celor 30 de zile. De fiecare dată când vrei să cumperi ceva scump și care nu îți e absolut necesar, încearcă să aștepți 30 de zile înainte de a-l cumpăra și după aceea pune-ți întrebarea: Mai îți este necesar acel lucru? În aproape toate cazurile, răspunsul va fi nu. În felu acesta economisești bani doar prin simpla așteptare.
Mai știi și alte trucuri, ai alte sugestii? Nu te sfii, te rugăm spune-ni-le. Pentru toți e criză.
