Blandu 02-05-2012 21:14:47
Imi vine sa zic "bullshit" dar parca nu destul de mult incat sa zic. Asa ca ma abtin provocandu-te sa imi spui ce faci tu cu root si cu custom rom. Cu ce te ajuta efectiv in viata de zi cu zi. Lasa faptul ca poti scapa de aplicatiile alea ce iti dau impresia ca te stapanesc. Practic si util. Nu imi spune nici de baterie ca e discutabil. Pune pe un custom rom aproape 300 de aplicatii si pe 7 homescreen-uri widget-uri cu conexiune permanenta si refresh, 3-4 conturi de mail pe app-uri diferite, sincronizeaza fisierele multimedia cu google plus si garantat nu te tine 7 zile.
Deci lasand aceste lucruri, la ce te ajuta root-ul? Dar custom rom-ul?
Cat despre analogia ta cu lamborghini... cred ca sta cam asa: sa iti cumperi un telefon de ultima generatie, sa ii modifici softul saptamanal sau lunar, sa stai sa urmaresti forumuri si thread-uri pentru update-uri si fix-uri e ca si cum ti-ai lua un lamborgini (sau un ferrari) si ai modifica zilnic la el in garaj (mai o turbina, mai un catalizator, mai o husa si niste presuri din obor, mai un sticker cu boss sau shef da shef). De plimbat nu mai incape vorba ca e un nou thread pe xda...
Discutia a mers deja la extrem desi trebuia sa ramana banala. N-a zis nimeni nimic de schimbarea in stil maniac a romurilor sau de violarea sistematica a telefonului. Daca stii ce vrei nu ai nevoie de mai mult de o ora sa il aranjezi cu tot ce trebuie. EU am tinut vreo 6 luni ultimul rom pe HD2 pana m-am decis sa incerc ICS (o mare dezamagire de altfel).
Degeaba ma chinui sa explic avantajele unui custom daca tu nu ai experimentat un Samsung cu build AOKP sau AOSP, ca sa nu mai zic de CM9; sunt builduri care functioneaza perfect si care aduc o gramada de imbunatatiri intregului sistem. Suporta sute de aplicatii la fel cum suporta si romul default; pe naiba, am avut eu sute de aplicatii si jocuri pe batranul HD2 si alea imprastiate in tot telefonul, pe partitia ext pe card,pe partitia fat pe card, in sistem, peste tot, cache-ul si dalvik-ul jumate pe card jumate pe nand... si mergea perfect! Fara root insa nu ar fi fost posibil sa pacalesc androidul ca partitia EXt de pe card face parte din mem oria interna (offtopic). Revenind la S2, asta oricum in general zboara, indiferent ce pui pe el. Una e sa spui ca nu ai timp si chef sa umbli la telefon din motive obiective ori subiective si alta e sa pretinzi si sa sustii ca root-ul si custom-ul sunt inutile bazandu-te pe prima idee.
Uite mai jos un exemplu de optiuni din meniul ROM Control al unui build AOKP, si nu e vorba de tweakuri marunte si inutile:

(screenshot-uri luate din HD2-ul meu cu ICS AOKP)