Dacă vă place acest articol trimiteți mai departe!
Cookie-urile ne ajută să îmbunătățim experiența dvs pe MobileWave. Utilizând acest site vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Pentru mai multe detalii click aici.
Pentru detalii legate de procesarea datelor cu caracter personal (GDPR) vedeti regulametul site & forum.
Nu te grabi. Am uitat sa-ti spun ca devaisul se demonteaza daca vrei sa-l detasezi de la masina care lucreaza. Sa faci asa: ~$:sudo umount /dev/sdb1 Sau in GNOME faci click dreapta pe pictograma si apoi selectezi optiunea Umount, daca-ti permite.
19 ianuarie 2009, 13:52:35 • actualizat 19 ianuarie 2009, 13:56:27 (1 ori)
Bunyan 18-01-2009 17:38:45
Uite, daca tii tare sa ai GNU/Linux incearca Slackware.
cum poti recomanda slackware`ul unui incepator? sa fim serios, majoritatea de aici sunt incepatori in linux.
crezi ca stiu ei sa intre in text mode si sa`si instaleze driverul de la placa video macar? la ubuntu dai click,si poc,ai driverul de la placa video instalat.
sau sa umble in xorg sa-ti modifice rezolutia sau sa faca sa mearga scroll`ul la mouse? sa fim seriosi.
nu degeaba ubuntu iti trimit stickere cu `linux for human beings`
19 ianuarie 2009, 14:29:39 • actualizat 19 ianuarie 2009, 15:12:25 (10 ori)
Fiindca Ubuntu este plin de buguri si brese de securitate precum vulpea de purici! Este el comod in utilizare, dar pentru a-l intretine in forma tot trebuie sa stii a o face.Daca stai cu Ubuntu, te inveti doar sa utilizezi aplicatii open source in mediul GNU/Linux dar nu GNU/Linux.Dar ce, pe Windows ele nu lucreaza?Si sa nu spui la nimeni ca stii Linux, de vreme ce te joci cu distributia aceasta cafenie. Spre deosebire de Gentoo,care este HARDCORE!!! Slackware este mai moderat, deaceea se recomanda atat profesionistilor cat si incepatorilor Uite cum se instaleaza NVIDIA: ~#: sh NVIDIA-Linux-x86-71.86.06-pkg.run Archiva cu driverul este un fisier executabil. In urma executarii scriptului se deschide o interfata de tip ncurses. Tot ce se cere de la admin este sa aiba sursele kernelului care ruleaza instalate, sa fie atent la mesaje si sa aiba mainile drepte. Apoi se editeaza /etc/X11/xorg.conf. Daca ti-e frica de vi, folesesti mcedit Asigura-te ca glx este decomentat iar la sectiunea driver, schimbi "nv" cu "nvidia" si asta era de facut.(In SuSE exact la fel) Pentru celelalte optiuni este xorgconfig. Nu stiu ceva, atunci RTFM. In lumea FreeBSD lucrurile acestea se executa foarte primitiv: ~$: tar xvzf NVIDIA-FreeBSDx86-71.86.06.tar.gz -C ~/ ~$: cd ~/NVIDIA-FreeBSDx86-71.86.06 ~$:su ~#:make && make install Driverul este instalat.Dureaza aprox 20 de secunde.Mai rapid decat chiar pe Linux. Ce era greu de facut aici? Daca iti pare greu, repeta operatia de vreo 20 de ori. Si daca Ubuntu este atat de performant si super, tot am fost nevoiti sa recurgem la sfantul shell pentru a monta un memory disk. Drept dovada ofer mesajele de mai sus. Concluzie: pana cand nu incerci, nu inveti.
19 ianuarie 2009, 17:45:34 • actualizat 21 ianuarie 2009, 18:31:01 (3 ori)
Sa am pardon, mon cher, dar nici nu m-am gandit sa te invat, caci ti-am vazut mesajele de pe forum. Am vrut sa argumentez doar, ca nu este chiar atat de rau sa administrezi Linux din linia de comenzi. Despre cfdisk (=curses fdisk)n-as zice ca este de neinteles. FDISK este cu adevarat greu pentru incepatori.Greselile pot avea urmari grave pentru harddisk. Scriptul "adduser" din Slackware este simplu ca buna ziua: introducem doar numele de login si parola, in rest ENTER,ENTER,ENTER (la calculatorul de acasa bineinteles).STARTX? mda, trebuie, trebuie sa citesti prin carti.Exista pe web 2 talmuduri pentru iubitorii de SLACKWARE: "Slackware Basics" si "Slackware Essentials", ultima dintre ele se livreaza cu distributia. Este bine sa citesti din cartile acestea inainte de instala Slack. Pe orice disk Slackware exista un text intitulat SLACKWARE-HOWTO in care P.V. explica foarte clar etapele de instalare. Pentru incepatori este bine sa-l aiba ca SO secundar pe o statie Windows. Eu asa am invatat Linux. Dealtfel SLACKWARE este prima mea distributie de Linux, si vorba vine, dragostea cea dintai nu se uita. Trebuia sa precizez anterior ca Slackware nu este ingrozitor de greu de instalat si utilizat, dar totusi nu este pentru persoane agramate sau comode. In cartea lui Christopher Negus "Linux Bible" utilizatorii de Slackware sunt prezentati drept indivizi minimalisti si cu inclinatie spre aspectule tehnice ale Linuxului. Distributia mea preferata este creata de catre un wizard si entuziast(P.Volkerding)pentru alti entuziasti. Sunt absolut convins ca Slackware s-ar putea folosi si in salile de Informatica din licee si facultati, cu conditia ca profesorul/laborantul/administratorul sa stie sa deserveasca masinile. Dar cu Debian si Ubuntu am avut doar experiente negative.
Totusi pentru a vedea un sistem de operare in toate splendoarea sa, trebuie sa-l instalezi pe o partitie separata. Gaseste vreo 8 GB pe hard disk si incearca.
24 ianuarie 2009, 23:21:19 • actualizat 24 ianuarie 2009, 23:33:54 (1 ori)
Am un modem USB Huawei E220. Cum sa configurez conexiunea la internet? Cand il conectez il vede ca modem (cred), am cautat drivere pentru linux dar nu am gasit. Sunt incepator in linux.
Later: Am reusit. Incepe sa-mi placa Ubuntu, dar mai am multe de invatat